24.07.2017 07:30

Mezinárodní den hamak

Houpání a pohupování zklidňuje právě vzpomínkou na prenatální období u maminky v bříšku. Například i námořníci dříve spávali na lodích v těchto zavěšených postelích. Náš spolek Semínko země má s hamakami velmi dobré a zkušenosti: dlouhodobě je využíváme k odpolednímu odpočinku našich dětí v přírodním klubu Kořínek. Zavěšeny jsou na trámech památkově chráněné dřevěnky v Jílovecké ulici v Semilech, kde máme zázemí.

Každoročně také nabízíme spřáteleným MŠ (Semily,Všeň) v rámci Týdne čtení pro děti na začátku června takzvanou hamaka čítárnu, která má u dětí i pedagogů příjemný ohlas (O přírodě v přírodě).

Určitě i vy podlehnete kouzlu „obývacího pokoje či herny "v lese. Malé děti nezvládají dlouhé turistické trasy a nestojí o dosahování cílů. Rádi jen tak pobudou, zastaví se na vhodném paloučku a už si hrají, staví, objevují. Což je někdy zátěž na nervy pro naše dospělácké snažení někam dojít (na hrad, do cíle) či sbírat (houby, borůvky). Děti nepotřebují cíl, ale jen tak pobejt,

Každoročně připomínáme Mezinárodní den hamak-houpacích sítí -22.července (rok 2015,2016).

Letos jsme vyrazili s hamakami na výlet -v pátek  do  Smržovky   a v sobotu do Sedmihorek   + video 

Hamaka jako doplněk turistické výbavy umožní zážitek z přírody všem věkovým kategoriím. Dospěláci si mohou sednout, lehnout v suchu, chvilku relaxovat, číst, meditovat či kreslit si, zatímco děti si v okolí pasou na borůvkách, strouhají pískovec, staví z větviček. Při únavě dětí je možné naopak dítko v hamace uspat a vy máte hodinku dvě na své činnosti (třeba si pěkně zacvičit, nasbírat v klidu ty borůvky aj.)4

„To je vlastně hlavním posláním naší činnosti: S dětmi k přírodě blíž a častěji. Odcizení dětí přírodě se stává stále palčivějším problémem a věříme, že každá „hodinka mrňat v lese" má smysl a význam nejenom pro jejich přirozený rozvoj, ale celkově i pro celou společnost. V našem pojetí EVVO (enviromentální výchova, vzdělání a osvěta) chápeme mnohem šířeji - kvalita prožití těhotenství a raného dětství jsou ty kořeny, ze kterých vyrůstá nejenom vztah k přírodě, ale i zakotvení nebo naopak vykořenění člověka se všemi důsledky například falešné hledání a uspokojování potřeb - sklon k hromadění a neudržitelnému způsobu života. Naše aktivity podporuje Liberecký kraj i Město Semily.

Aktuální dění a nabídku sledujte na FB skupinách : Jílovecká ulice (Semily-dřevěnka)  ,Semínko země-Všeň

 

—————

Zpět


Kontakt

Semínko země z.s.

Jižní 466,SEMILY 513 01-sídlo, korespondence

Jílovecká 103, Semily -provozovna-Kořínek, EVVO
Všeň č.89-lesní rodinné centrum


tel. Semily 776 077 186




 

PODPORUJÍ NÁS:

Nadace Ivana Dejmala