27.02.2016 14:39

Víme, s čím si hrajeme?

Konference Sítě MC (mateřských center) a putovní výstavka fotografií

Dětství trávené v interiéru není přirozené

Turnov, 25. 2. 2016 - Nedostatek kontaktu se světem přírody i limitovaná škála pohybu daná interiérem, kde dnešní děti tráví většinu času - to byla hlavní témata minikonference s názvem „Vliv her a hraček na rozvoj dětí v období raného dětství“. Ta se uskutečnila ve čtvrtek 25. února 2016 v prostorách Centra pro rodinu Náruč v Turnově. Záštitu nad konferencí přijala místostarostka Turnova Mgr. Petra Houšková, která akci připojila do projektu Zdravé město.

Na konferenci, kde se diskutovaly potřeby raného dětství v kontextu dnešního technického a virtuálního prostředí a jejich obtížná dosažitelnost, se sešlo na dvacet přítomných z řad místních mateřských, rodinných či komunitních center, pedagogů mateřských škol, ale i zástupců společností, kteří se výrobou hraček pro děti zabývají. „Dětství trávené převážně v interiéru je sice dnes normální, ale rozhodně ne přirozené. Poslední výzkumy neurobiologie zdůrazňují, jak klíčové je období mezi narozením a čtvrtým rokem věku dítěte,“ říká PaedDr. Lenka Hřibová ze Semínka země a dodává: „Záleží jen na nás, zda děti odsoudíme pouze k pobytu v autosedačkách, kočárcích či před obrazovkou, nebo budeme hledat možnosti, jak dopřát dětem (i sobě) kontakt se živým, rostoucím a kvetoucím světem přírody kolem.

Na konferenci zazněly koncepty raného dětství z hlediska waldorfské pedagogiky, „lesních školek“, i Montesssori přístupu. Mezi diskutujícími panovala shoda na nutnosti bránit se všudypřítomné reklamě a spotřebnímu způsobu života. V diskuzi o prostředí, vhodných materiálech zazněl i sociální a ekologický rozměr (stopa) hračky. Asijská výroba je téměř otrocká dětská práce, kterou ale zneužívají i některé renomované značky hraček. Proti tomuto trendu však vystupují někteří čeští výrobci, jejichž zástupci se rovněž konference zúčastnili. "Česká hračka se velice ráda zapojila do této akce. Tato a podobné občanské iniciativy jsou důležitým prvkem, který zlepšuje vnímání i přístup k rozvoji dětí napříč společností. Těšíme se na další spolupráci a tvrdou práci, abychom dosáhli stanoveného cíle," zhodnotila akci paní Natálie Richterová ze společnosti Česká hračka.

Jako součást konference proběhla i vernisáž putovní výstavy fotografií „Víme, s čím si hrajeme?“. Ta ukazuje dobrou praxi naplňování přirozených potřeb nejmenších dětí - batolecího i předškolního věku. „Změnu chceme dosáhnout příkladem spokojených a šťastných dětí v přirozeném prostředí. Věříme, že pozitivní motivace je ideálním nástrojem“ komentuje účel fotodokumentace její autorka Hřibová. Výstavka zároveň apeluje na celou společnost, aby otázku rizik „interiérového dětství“ v 21. století nepodceňovala a začala se tímto tématem vážně zabývat. Výstava je k vidění v centrech Libereckého kraje, např. nyní v turnovské Náruči. Online verze k nahlédnutí zde.

Předběžné termíny výstavky a pracovní zápis z jednání zde

—————

Zpět



Kontakt

Semínko země z.s.

Jižní 466,SEMILY 513 01-sídlo, korespondence

Jílovecká 103, Semily -provozovna-Kořínek, EVVO
Všeň č.89-lesní rodinné centrum


tel. Semily 776 077 186




 

PODPORUJÍ NÁS:

Nadace Ivana Dejmala